Naar verwachting wordt in november dit jaar de nieuwe versie van WordPress gelanceerd met daarin de Gutenberg-editor. Deze editor brengt voor- en nadelen met zich mee. Een nadeel is dat sommige thema’s en plugins de editor niet ondersteunen. Dit kan ervoor zorgen dat de opmaak van je website plots verloren gaat. Om dat te voorkomen én om wat meer duidelijkheid over de Gutenberg-editor te verschaffen, vertellen we je er in deze blog meer over.
Gutenberg-editor
Pagina’s en berichten op je website kun je bewerken in de WordPress-editor of in een block-based editor (ook wel visual composer genoemd). De WordPress-editor is vergelijkbaar met een Word-bestand, een lege pagina waar je tekst en afbeeldingen kunt toevoegen. De block-based editors zijn tot op heden niet ontwikkeld door WordPress, maar juist door andere partijen, veelal bouwers van thema’s. Met een block-based editor werk je met verschillende blokken waar je onder andere tekst en afbeeldingen in kunt toevoegen.
dWise ontwikkelt websites op basis van een visual composer, dit geeft veel mogelijkheden op het gebied van opmaak.
Bron: Frankwatching
Voordelen Gutenberg-editor
- Met de block-based editor kun je losse elementen onderling van positie wisselen en gemakkelijk verwijderen indien nodig.
- Het is mogelijk om samengestelde blokken te maken met meerdere typen content. Bijvoorbeeld: een ‘call to action’-blok met een titel, een foto en een button.
- Gutenberg maakt het mogelijk om meer geavanceerde elementen te bouwen.
Nadelen Gutenberg-editor
- WordPress 5.0 probeert standaard overal een blok van te maken, ook van een enkele afbeelding.
- Het aanmaken van blokken is in Gutenberg nog erg omslachtig en werkt heel anders dan we gewend zijn.
- Plug-ins moeten omgezet worden naar de nieuwe versie.
Updaten naar WordPress 5.0
Huidige WordPress-websites worden niet automatisch geüpdatet naar WordPress 5.0. Je moet dit zelf doen of laten door door je websitebouwer. Als de Gutenberg-editor ziet dat jouw thema en/of plugins niet overweg kunnen met de nieuwe editor, wordt de oude editor alsnog gebruikt. Op die manier blijft je website intact. Let wel op, het updaten van je website is niet zonder risico’s. Zorg dus dat je een back-up hebt.
Websites met visual composer
Wanneer jouw website gemaakt is op basis van een visual composer zou WordPress 5.0 geen invloed moeten hebben op de opmaak. Maar het is goed om de website te controleren zodra deze versie actief is.
Onderhoud door dWise
Wanneer dWise het jaarlijkse onderhoud voor jouw website uitvoert, updaten we jouw site naar de nieuwste versie van WordPress. Daarbij controleren we de opmaak van alle pagina’s en de functionaliteit van eventuele plugins en dus ook of de Gutenberg-editor effect heeft op jouw website. Maar dat is niet het enige dat we doen. Lees hier welke werkzaamheden we uitvoeren bij het jaarlijks onderhoud.
Bron: WordPress