Skip to main content

Change is the only constant

Inspiratie als leidraad voor onze visie

Boeken, documentaires, TED talks en audiofragmenten die onze visie mee vormgegeven hebben. Als je wilt weten waarom we werken zoals we doen, veel van onze overtuigingen zijn terug te herleiden op de ideeën die je hier vindt. Persoonlijke ontwikkeling, ruimte voor creativiteit, het nastreven van kwaliteit, structuur om je werk te kunnen doen en altijd bereid om te veranderen.

Kernwaarden

Mensen
Creativiteit
Kwaliteit
Structuur
Verandering

Do schools kill creativity?

"For most of us the problem is that we aim to low and succeed"

Ken Robinson

Sir Ken Robinson maakt zich in misschien wel de beroemdste TED talk ooit sterk voor een schoolsysteem waarin creativiteit gestimuleerd wordt, waar creativiteit in het huidige systeem vooral ondermijnd wordt. Daarnaast een andere TED talk van Sir Ken Robinson, voorzien van geanimeerde illustraties over het veranderen van de paradigma’s van diezelfde schoolsystemen. We zouden altijd ruimte moeten geven aan creativiteit als de drijfveer van verandering.

Do schools kill creativity?Changing educational paradigms
dWise - Ken Robinson

Where good ideas come from

"When you don't have to ask for permission, innovation thrives"

Steven Johnson

Mensen schrijven hun ideeën vaak toe aan individuele Eureka-momenten. Steven Johnson laat zien hoe de geschiedenis een ander verhaal vertelt. Zijn verhaal neemt ons mee van de “liquid networks” van de Londense koffiehuizen via de zich langzaam ontwikkelende ingeving van Charles Darwin naar de gemakken van onze huidige informatievoorzieningen. Om creativiteit ruimte te geven is interactie essentieel.

Where good ideas come from
dWise - Steven Johnson

Six degrees of separation

"Network science is the foundation of the 21st century"

Lazlo Barabasi

In een documentaire die in 2008 werd uitgezonden door de BBC wordt een introductie gegeven in de wetenschap achter het idee van Six degrees of separation. Oorspronkelijk werd het gezien als een fabeltje, maar ondertussen lijkt het dat iedereen op aarde met elkaar verbonden kan worden met slechts een paar stappen van associatie. We zien in Six degrees of separation ook een grote wetenschappelijke doorbraak, namelijk dat er een wetmatigheid in de natuur zou kunnen bestaan om zichzelf te organiseren. Iets wat we terugzien in alle soorten netwerken; in computernetwerken, in sociale netwerken, in de hersenen, bij virussen…

Six degrees of separation
dWise - Albert Laszlo Barabasi

RiP: A remix manifesto

"To build free societies you must limit the control of the past"

Brett Gaylor

In RiP: A remix manifesto gaat Brett Gaylor in op de problemen rond copyright in het informatietijdperk. Daarbij zien we verschillende verhalen langskomen uit het medialandschap van de twintigste eeuw. De muur tussen makers en gebruikers wordt daarbij neergehaald en er verschijnt een manifest om creativiteit te bewaken.

RiP: A remix manifesto
dWise - Brett Gaylor

Zen en de kunst van...

"Quality is a direct experience independent of intellectual abstractions"

Robert M. Pirsig

Het boek Zen en de kunst van het motoronderhoud is een gefictionaliseerde autobiografie van Robert Pirsig over een zeventiendaagse tocht die hij maakte op zijn motor samen met zijn zoon, Chris. In het verhaal verdiept hij zich in de vraag wat goed definieert. In wat kwaliteit is. Kwaliteit, wat hij gelijkstelt aan Tao. Het boek heeft dan ook de ondertitel “Een onderzoek naar waarden”. Geschreven in de laat jaren zeventig is het zelfbenoemd een cultuurdrager gebleken.

Zen en de kunst van het motoronderhoudLila
dWise - Robert Pirsig

Banksy

“People are taking the piss out of you everyday. They butt into your life, take a cheap shot at you and then disappear. They leer at you from tall buildings and make you feel small. They make flippant comments from buses that imply you’re not sexy enough and that all the fun is happening somewhere else. They are on TV making your girlfriend feel inadequate. They have access to the most sophisticated technology the world has ever seen and they bully you with it. They are ‘The Advertisers’ and they are laughing at you.

You, however, are forbidden to touch them. Trademarks, intellectual property rights and copyright law mean advertisers can say what they like wherever they like with total impunity. Fuck that. Any advert in a public space that gives you no choice whether you see it or not is yours. It’s yours to take, re-arrange and re-use. You can do whatever you like with it. Asking for permission is like asking to keep a rock someone just threw at your head.

You owe the companies nothing. Less than nothing, you especially don’t owe them any courtesy. They owe you. They have re-arranged the world to put themselves in front of you. They never asked for your permission, don’t even start asking for theirs.”

Exit through the gift shop
dWise - Banksy

Kunnen we multitasken?

"The greatest gift in a real conversation is undivided attention"

Theo Compernolle

In een aflevering van het radioprogramma De kennis van nu legt neuropsychiater Theo Compernolle uit hoe hij aankijkt tegen multitasken, online zijn en kantoortuinen. Over het structureren van je werk. Werken in bubbels en batches, het belang van pauzes en het creëren van rust. Daarnaast een webaflevering van Healthlab.tv, waarbij Theo Compernolle verder ingaat op kantoortuinen. Hoe ze mensen ziek maken, ten koste gaan van productiviteit en leiden tot juist minder samenwerking.

Luister naar de Kennis van NuBekijk op Healthlab.tv
dWise - Theo Compernolle

Gödel, Escher, Bach

"For now, what is important is not finding the answer, but looking for it."

Douglas Hofstadter

In het boek Gödel, Escher, Bach: een Eeuwige Gouden Band verdiept Douglas Hofstadter zich in concepten die de basis vormen voor wiskunde, symmetrie en intelligentie. Dat doet hij aan de hand van de levens en werken van wiskundige Kurt Gödel, de kunstenaar M.C. Escher en componist Johann Sebastiaan Bach. Met illustraties en analyse behandelt het boek dat systemen door zelfrecursie en formele regels betekenis kunnen krijgen, ook al zijn ze opgebouwd uit betekenisloze elementen.

Gödel, Escher, BachAnalogy as the Core of Cognition
dWise - Douglas Hofstadter